Dobanda anuala efectiva – DAE

Ce este DAE și la ce se referă?

Ce este DAE? DAE este acronimul pentru rata dobânzii globale efective anuale. DAE este indicatorul care reprezinta costul total al creditului de nevoi personale sau al creditului ipotecar si include cheltuielile obligatorii in scopul deschiderii si platii creditului.

credit-nebancare-romania

Rata efectivă a dobânzii descrie dobânda la împrumuturi sau capitalul investit atunci când sunt luate în considerare toate costurile auxiliare . Pentru a le determina, de ex. De exemplu, se iau în considerare și taxele, cheltuielile și câștigurile din cursul valutar.

În ceea ce privește împrumutul, acestea sunt costuri totale anuale.

  • Cheltuielile incluse în DAE sunt:
  • politici suplimentare obligatorii
  • deschiderea si mentinerea conturilor curente
  • managementul practicii
  • costuri legate de operațiunile de plată
  • Următoarele nu sunt incluse în DAE :
  • costurile de evaluare
  • taxe notariale
  • impozitele

Informațiile referitoare la acest indicator sunt indicate în documentul de informare anterior stipulării împrumutului.

DAE este utilă pentru compararea creditelor ipotecare : înainte de a încheia un contract este, de fapt, important să citiți documentația informativă pentru a compara diferitele propuneri de credit ipotecar. Privind DAE a diferitelor împrumuturi , este, prin urmare, posibil să se calculeze exact care este cel mai convenabil pentru nevoile personale.

Credit nebancar 100% online

Calculați DAE: așa funcționează

Calcularea ratei dobânzii efective este o chestiune complexă. În principiu, un calcul exact poate fi efectuat doar de creditor sau creditor , deoarece, spre deosebire de tine, au o listă precisă a tuturor costurilor suplimentare care trebuie luate în considerare.

Credit online in 30 de minute

Cum se calculeaza DAE?

DAE poate fi calculată în mai multe moduri, dintre care cea mai comună este metoda uniformă . Este mai ușor și uneori mai semnificativ să folosiți diverse calculatoare de împrumut pe Internet.

Vă rugăm să rețineți că chiar și cel mai bun calculator de împrumut poate oferi doar o estimare aproximativă a ratei efective a dobânzii. În mod clar, aceasta nu poate înlocui o conversație față în față. Pentru o imagine de ansamblu inițială, puteți utiliza desigur calculatorul sau metoda uniformă în orice moment!

Dobanda anuala efectiva formula

Probabil cea mai frecvent utilizată formulă pentru calcularea ratei efective a dobânzii este următoarea:

(Costul împrumutului ÷ Valoarea netă a împrumutului) × [24 ÷ (Termen în luni + 1)] = DAE

Până acum, bine, dar care este semnificația exactă a costurilor îndatorării și a sumei nete a împrumutului? Din nou, răspunsul este simplu:

Costul împrumutului = Rambursare totală – Suma plății
Suma netă a împrumutului = Suma principalului împrumutului – Costul împrumutului

Desigur, această metodă permite doar un calcul aproximativ, astfel încât dumneavoastră, ca client, să obțineți o estimare a costurilor reale . Nu este puțin probabil ca rezultatul să se abată de la rata efectivă a dobânzii oferită de bancă sau instituție de credit.


Care este diferența dintre dobânda nominală și DAE?

Dobânda nominală reprezintă doar costul dobânzii, în timp ce DAE include toate costurile asociate creditului, oferind o imagine mai completă a costurilor totale ale împrumutului.

De ce este importantă DAE în evaluarea unui credit?

DAE oferă o imagine comprehensivă a costurilor creditului, ajutând consumatorii să compare eficient ofertele și să înțeleagă impactul total al creditului asupra bugetului lor.

Care sunt factorii care contribuie la calculul DAE?

În calculul DAE intră dobânda nominală, comisioanele, taxele și orice alte costuri asociate creditului. Aceasta oferă o imagine mai precisă a costurilor reale ale împrumutului.